EGIPAT

 


Egipat po regijama:


HURGADA

SHARM EL SHEIK

TABA

 

 

Arapska Republika Egipat, Sinajsko poluostrvo, nalazi se na severoistoku Afrike, deo teritorije Sinajsko poluostrvo je u Aziji. Graniči se sa Libijom, Sudanom, Sredozemnim morem, Izraelom i Gazom. U srpskom jeziku Egipat se nekad zvao Misir i taj naziv se zadržao u starijim knjigama i poeziji. Više od 90 % teritorije zauzimaju pustinje. Najpoznatija reka je Nil.
Klimu Egipta odlikuju vruća i suva leta i tople zime. Topli periodi su od maja do septembra i hladni od novembra do marta. U oblastima uz obalu prosečne temperature kreću se od 37 stepeni Celzijusa do minimalne 14 stepni Celzijua. Velika temperaturna variranja česta su pojava u pustinjama, od dnevnih 46 stepeni do 6 stepeni Celzijusa noću. Karakteristika Egipta je Kamsin, suv i topao pustinjski olujni vetar, koji duva u aprilu i maju.

Regioni: HURGADA, SHARM EL SHEIK, TABA.
Hurgada (arapski Al Ghardaqah), biser Egipatske obale, nalazi se na obali Crvenog mora koje turisti sa puno razloga zovu “More sa sedam boja”. Nastala je pre manje od jednog veka, a od sedamdesetih godina dobija na značaju i postaje najpopularnije egipatsko letovalište. Nalazi oko 5 sati vožnje južno od Kaira, ima oko 248.000 stanovnika i prostire se 50 km uz obalu. Grad je podeljen na tri dela : El Dahar ( stari deo sa bazarom), Sekalla ( noviji deo) i El Korra Road ( moderan deo). Veliki broj novosagrađenih hotela svojom lepotom oduzimaju dah i daju pravu sliku Egipta u usponu turizma.

Sarm el Seik mondensko letovaliste Egipta, nalazi se na 480 km od Kaira, na samom jugu sinajskog poluostrva, u azijskom delu Egipta. Povoljna klima I izuzetan geografski polozaj uticali su da ovo letovaliste izraste u jedno od najlepsih I najpopularnijih ne samo u Egiptu vec u ovom delu sveta.
Obala je duga 15 km i čine je tri koralna zaliva Nama Bay, Sharks Bay i Nabqa Bay, okružena beduinskim naseljima, planinama i pustinjom. Zaliv Nama Bay je najpoznatiji centar Sharm El Sheikha u kojem se duž šetališta nalazi veliki broj hotela, kafića, restorana, prodavnica, što ga čini srcem događaja i večernjih provod.

Taba, mali turistički grad, nalazi se na 720 kilometara od Kaira, na samom severu zaliva Aqaba, na granici sa Izraelom. Povoljna klima sa preko 300 sunčanih dana godišnje, prelepe peščane plaže sa jedne strane, planine sa druge čine ovo mesto privlačnim za posetioce tokom cele godine. Turizam se razvio još više poslednjih par godina otvaranjem međunarodnog aerodroma Taba.
Taba pored prelepih peščanih plaža, prozirnog tirkiznog mora, veličanstvenih koralnih grebena, je mesto i sa dosta uvala i laguna. Kao takva savršeno je mesto za ljubitelje gnuranja i ronjenja. Pored prirodnih lepota kojima obiluje, tu je i skoro renovirana Salah El-Din tvrđava na ostrvu Faraona, zatim manastir Svete Katarine koje svakako treba posetiti. Takođe 50 kilometara južno od Tabe je i fascinantni “Cloured” kanjon, čudo prirodnog sveta sa raznolikošću boja, a 15 kilometara južno od Tabe nalazi se “The Fjord”, predivni zaštićeno zaliv, sa jedinstvenim koralnim grebenima i fascinatnim pejzažom.